… olaja nem csak sütésre és főzésre használható?

Ez a kis csoda termés minden egyes része felhasználható: törzséből ház épül, levele tetőket fed és a termés háncsából ágymatrac készül. A gyümölcs leve frissítő, egészséges nyári ital, fehér húsa a cukrászat mással nem pótolható kelléke, olaja táplál és szépít, nem utolsó sorban. Talán így lehetne a legjobban hangsúlyozni a kókuszpálma (Cocos Nucifera) jelentőségét.

A trópusi területeken szinte mindenhol megtalálható pálmaféle kevés törődést igényel, jól tűri az időjárás változásait, valódi túlélő. Termése a kókuszdió sokáig csíraképes marad, így akár több ezer kilómétert is sodródhat a tengeren, mire megfelelő körülmények közé kerülve új növény fejlődik belőle. A növény virágaiból csaknem másfél év alatt lesz érett termés, amely többek között a kókuszolaj nyersanyaga.

A kókuszolaj lehet hidegen sajtolt, szűz vagy finomított. A PanArom által forgalmazott szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a termés friss húsából. A hidegen sajtolás előnye, hogy az olaj értékes összetevői nem károsodnak és nem keletkeznek káros transz-zsírsavak sem. Ugyanez nem mondható el a finomított kókuszolajról, amely amellett, hogy gyengébb minőségű alapanyagból készül – általában a kókusz szárított húsából (corpa) olvasztják – a finomítás során elveszti minden előnyös tulajdonságát. Ezzel szemben a szűz kókuszolaj a növény minden értékét magában hordozza.

A kókuszolaj az ínyenc konyhák kedvelt fűszere, de jótékony hatásai miatt a bőrápolásban is jelentős szerepe van.

A kókuszolaj előállítása a legtöbb helyen tradicionális módon, kézi sajtolással történik. A kókuszdió feltörése és a kész kókuszolaj hordókba csomagolása között alig egy óra telik el. A rendkívül gyors és gondos előkészítés eredménye egy egyedülállóan értékes bőrápoló.

Az olaj használata:

Ideális testápoló, hiszen hatékonyan és tartósan hidratálja a bőrt, megvédi a külső környezeti hatásoktól. Szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de olvadáspontja alacsony, mindössze 24°C, így a kéz melegben egy pillanat alatt elolvad. A szilárd kókuszolaj fehér, olvadt állapotban azonban teljesen átlátszó. A szűz olaj egyik ismertetőjegye, hogy kellemes kókuszillata van. Más növényi zsírokhoz, olajokhoz képest gyorsan felszívódik a bőrbe. Táplálja, erősíti, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat. Beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
  • Testápolás: A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
  • Ajakápolás: A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló. 
  • Hajápolás: A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít – használja hajpakolásként.
  • Bőrkeményedés: Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
  • Pattanások: A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésére serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
  • Fürdés: Fürdőolajként használva ápolja a bőrt tetőtől talpig.
  • UV-védelem: A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap, mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz – bizonyos feltételeket figyelembe véve – kiválóan használható.
  • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Használjátok egészséggel akár főzésre, akár bőrápolásra! 🙂

Szeretettel: Kriszti, alias AromaTündér