A rosaceás bőrállapot javítása egy igen nehéz feladat, viszont annál hálásabb. Szakemberként feladatom, hogy ne csak a gyuladáscsökkentésben és a bőr nyugtatásban segítsek a kezelések alkalmával, hanem az is, hogy a professzionális szolgáltatás után a vendégeim fenntarthassák javulóban lévő bőrüket.

Sok rosaceás vendégem mondja, hogy az őszi – téli időben mennyivel szebb a bőrük. Ami nem csak a kezeléseknek köszönhető, hiszen a hidegebb időben az erek kevésbé tágulnak ki, így a hajszálerek a bőr felszínén kevésbé látszódnak. Viszont a nagy melegben egyből kipirul a bőr és nehezen is nyugszik meg.

Így szeretnék egy kicsit segíteni, hogy a nyári melegben, a mindennapok során is könnyedén karban tudd tartani a bőrödet.

1. TIPP – FÉNYVÉDŐ MINDENKOR

Sokszor túlzásnak tűnhet, de tényleg létfontosságú lépés ebben az esetben is a fényvédelem! A legfontosabb, hogy 1,5 – 2 óránként újra fel kell kenni az 50+-os faktorszámú készítményt. Ha az egész arcodra nem is, de a rosaceás területekre mindenféleképpen kend fel, hogy a védelem folyamatos legyen.

Hogyan tedd mindezt?

A reggeli készülődés közben kend fel a fényvédővel ellátott krémedet, majd a nap folyamán egy stiftes fényvédővel kend újra 1,5 – 2 óránként a problémás területet.

PRO TIPP Krisztitől: Ne csak krémmel védd magad az UV sugárzás ellen, hiszen nem csak a napfény van rossz hatással a rosaceára, hanem a meleg is. Ha teheted, akkor hordj kalapot minden nap!

2. TIPP – JÓTÉKONY BAKTÉRIUMOKAT A BŐR MIKROFLÓRÁJÁNAK JAVÍTÁSÁRA

A pre- és probiotikumok nem csak a bélrendszerünkben nagyon fontosak, hanem a bőrünk felszínén is elengedhetetlenek. Ha egy készítményben együtt van jelen a pre- és probiotikum, akkor szimbiotikumnak nevezzük, hiszen a két tényező hatása összegződik és felerősítik egymás hatását.

A rosaceás bőrök nagyon megháláljak a baktérium kultúrával ellátott termékeket. Stimulálják az immunsejtek működésétcsökkentik a gyulladásokat, rendkívül jól megnyugtatja a bőrt. Nem utolsó sorban pedig hatásosak a ráncok ellen is.

Ha érdekelnek a jótékony baktériumok hatásai, akkor KATT IDE egy régebbi bejegyzésért.

PRO TIPP Krisztitől: Érdemes belsőleg is visszaépíteni a mikroflórát!

3. TIPP – ANTIOXIDÁNST A SEJTEKNEK

A C-vitamin az egyik legjobb antioxidáns forrás a rosaceás bőr számára. Azt mindenki tudja, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet és a sejtjeink számára. De vajon miért annyira jó? Nem csak egy fantasztikus vitamin, antioxidáns a bőr számára, serkenti a bőr kollagén termelését, hanem az erek rugalmasságát is fokozza.

Nem utolsó sorban pedig az UV sugárzás okozta károkat is helyre hozza. Ezért a legtöbben a C-vitaminos készítményeket főként nappali használatra ajánlják, hiszen ha a fényvédőd alá kened fele, akkor felerősíti a készítmény fényvédő hatását.

A szakmai tapasztalatom az, hogyha a bőrt antioxidánsokkal szeretnénk megvédeni a környezeti ártalmaktól, akkor érdemes nem csak egy fő összetevőben, hanem egy komplex keverékben gondolkodni. A legjobb ha a C-vitamin mellett még ott van az E-vitamin és a ferulinsav. Ezek mind erősítik egymás hatását.

PRO TIPP Krisztitől: Érdemes a C-vitaminos készítményeket nem csak reggel felkenni. Hogy miért? Mert rendkívül jól regenerál, így az egész nap ért környezeti ártalmakat éjszaka, alvás közben hozza helyre. Még a pattanásokra, a kisebb gyulladásokra is hatással van. Reggel pedig a bőr kisimult, élettel teli és ragyogó lesz.

4. TIPP – NYUGTASD!

Bármilyen is legyen a bőröd a nyugtatás, gyulladáscsökkentés mindig jól jön. Főleg nyáron!

Aki ismer tudja, hogy nem szoktam a boltban és a patikában kapható termékeket preferálni, viszont vannak olyan helyzetek, amikor kivételt teszek. Ilyen a patikában kapható panthenol tartalmú napégés, égés elleni spray. A készítmény hab állagú, így nagyon kíméletes a bőrhöz. A panthenol nem más, mint B5 provitamin, ami nem csak erős nyugtató és gyulladéscsökkentő hatású, hanem rendkívül jó sebgyógyító és hidratáló.

A sprayt, akkor használd mikor nagyon kipirul a bőröd vagy sok időt töltöttél a napon. Tiszta bőrön használd! Fúj ki egy kis mennyiséget. Kend fel a bőrödre, majd hagyd hatni 20 percig. Ha közben elfolyósodik semmi gond, kenj fel egy újabb adagot, hogy a 20 perces hatóidő meglegyen. 20 perc után ne töröld le, ami fent maradt a bőrödön, hanem nagyon finoman simítsd be a bőrödbe, majd kend fel a megszokott bőrápoló termékeidet.

Az, hogy milyen sűrűn használod döntsd el Te. Ha a nyár folyamán azt érzed, hogy sokszor hevesen reagál a bőröd a melegre, akkor nyugodtan használd minden nap a megszokott rutinod előtt.

5. TIPP – JÁRJ RENDSZERESEN SZAKEMBERHEZ!

Amint találsz egy jó szakembert sose engedd el! Komolyan mondom! Egy jó szakember nagyon sokat tud neked segíteni abban, hogy megfelelő kozmetikumokkal jó rutint alakíthassatok ki, amivel fenntarthatod a kezelések által javuló bőrképedet.

Tudom, hogy nagyon sok információ található meg az interneten. A rosaceával küszködők támogatják egymást, hiszen ugyan azon mennek keresztül. Így a bőrápolási szokásaikat, a használt termékek hatásosságát is megosztják egymással.

Érdemes a kozmetikusod tanácsait megfogadni, mivel ő nem csak a saját bőrét ismeri és ápolja, hanem több nő is megfordult már a keze alatt, akiknek mind más a bőre, ami mást igényel. Egy átfogóbb képet tud adni arról, hogy milyen igényei vannak a bőrödnek. Nem utolsó sorban termékmintával is tudja támogatni a rutinod kialakítását.

+1. TIPP – KOMOLYABB TÜNETEK ESETÉN!

Komolyabb tünetekkel mindenféleképpen érdemes orvossal konzultálnod, hiszen az erőteljes rosacea esetén egy kiváló szakorvos az bőrbetegségben szenvedő életét megkönnyebbítheti. Érdemes nem csak bőrgyógyászt, hanem belgyógyászt, gasztroenterológust vagy endokrinológust felkeresni.