A föld vízkészletének mindössze 3% édesvíz, annak is nagy része folyamatosan olvadó jég formájában az Északi- és a Déli-sarkon található.

Az emberi szervezet túlnyomó részét a víz alkotja. Embrió korunkban 95%-ban vízből állunk, míg a kisgyermekek 80%-ban, a felnőtt emberek pedig 70%-ban. Nem véletlenül szoktam azt mondani, hogy számunkra (és minden élőlány számára a Földön) a víz maga az élet.

Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van. Ajánlott a napi legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, ez alapvető igénye szervezetünknek. Két-három napnál tovább az orvostudomány mai állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.

A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része. Nélkülözhetetlen az iparban, a mezőgazdaságban, a háztartásokban, a laboratóriumokban stb.

A kozmetikában is igen fontos szerepet tölt be. Nálam aromavizek formájában található meg a víz, amiket krémekbe, pakolásokba, a gőzölő vizébe keverve alkalmazom, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni, illetve önmagában is alkalmazom őket.

Az aromavizekről bővebben a következő bejegyzésemben olvashatsz, hogy miért is olyan fontosak és milyen nagyon nagy jelentőségük van.

Vizeink védelmében az ENSZ március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította. Így ma ünnepeljük a vizet, magát az életet!