Egyesek szerint nem, míg mások szerint, pedig a fényvédők a legjobb bőröregedésgátlók. Személy szerint az utóbbi csoportba tartozom.

Nagyon megörültem mikor tavaly tavasszal a Mádara bemutatta a SPF30-as színezett hidratálóit plusz a 30 faktoros bőröregedésgátló naptejet. Majd idén február végén március elején megmutatták a fényvédő termékvonal legújabb tagjait is. Szép számmal bővült a paletta és olyan hiánypótló termék is érkezett, amit eddig talán nem is lehetett kapni természetes összetevőkből.

Na, de! Először is tegyük tisztába, hogy mi is az az SPF. Pár vendégemmel beszélgettem már erről, de belezavarodtak ők maguk is. Bízom benne, hogy azért azt tudjátok, hogy a fényvédők az UVB sugarak ellen védenek, ezáltal blokkolva a melanin képződést.

SPF = Sun Protection Factor

A fényvédő faktor megadja, hogy adott faktorszámú naptej használatával mennyi idővel tovább lehetünk a napon leégés nélkül.

Ha a szabadon hagyott, tiszta bőrünkkel kint vagyunk a természetben, akkor általában 5-30 perc múlva elkezd pirulni a bőrünk. Ilyenkor jelzi, hogy elég volt a napfényből. Ebben a pillanatban célszerű eltakarni a kipirult bőrfelületet vagy egy fedett részre menni, hiszen minél többet van a megpirult bőr a napsugarainak kitéve, annál nagyobb az esélye, hogy teljesen megég a bőröd.

Ha mondjuk már 10 perc után ég, húzódik a bőröd, akkor Te ennél többet nem bírsz ki a napon. Tehát ha 30 faktoros fényvédővel kened be magadat, akkor 10 x 30 = 300 percet, vagyis 5 órát tölthetsz bűntetlenül a napon. Azonban, ha közben csobbantál egyet a vízbe, lezuhanyoztál, akkor a fényvédő hatása csökken. Ilyenkor minden alkalommal kend újra magad a biztos védelem érdekében.

Legközelebb a napfény és a D-vitamin fontosságáról olvashatsz.