Sokat lehet olvasni arról, hogy a napfény milyen káros a bőrre nézve, hiszen a vékonyodó ózonréteg már nem úgy védi Földünket, vele együtt minket is, mint régen.

Viszont ha a „szabályokat” betartjuk nem történhet bajunk. Az első és legfontosabb, hogy a Nap a barátunk. Nélküle nem lennének új reggeleink, hosszú nappalaink nyáron, csodás napfelkelték és naplementék, gyönyörű virágok, éltető növények és mézédes gyümölcsök.

Ezek a szabályok a következők:
  • Délelőtt 11 és délután 4 óra között lehetőleg kerüljük a napfényen való tartózkodást, hiszen ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás
  • A napsugárzás az egyik legértékesebb vitamin előállításában,  a D-vitamin termelésében fontos szerepet játszik. Viszont azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ilyenkor fényvédelem nélkül célszerű a szabadban tartózkodni, hogy semmi se gátolhassa a vitamin képződését. A napozás által termelt D3-vitamin a szappanok, tusfürdők és még a meleg víz hatására is kioldódik a bőr felsőbb rétegeiből.
  • Bőrgyógyászok azt javasolják, hogy naponta 20 perc (és 25% szabadon hagyott testfelület) a szabadban elegendő D3 vitamint termel, viszont ez csak annyira elegendő, hogy a D3-vitamin szintünk ne legyen egyenlő a nullával. Bizonyíték erre egy 2007-es, hawaii szörfösök körében végzett vizsgálat is: heti 22 órát napkrém nélkül, fürdőnadrágban töltenek erős napon, többségük D3-szintje mégsem éri el az optimális (50-70ng/ml) értéket, de még a minimálisan szükséges 40ng/ml-es értéket sem! Nálunk mindenki kevesebbet van a napon, azaz lehetetlen napozással elegendő D3-vitaminhoz jutni. Egyedül az Egyenlítő-közeli, vadászó-gyűjtögető népek D3-szintje optimális, azoknak, akiknek a világon a legjobb az egészségük, a betegségeket nem is ismerik szinte. Ők sem meleg vízzel, szappannal nem fürödnek, sem napkrémet nem használnak, viszont teljes testfelületüket naponta sok erős napfény éri. (forrás: GAL Vitamin – K2-D3 Forte vitamin)

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fényvédő nélkül legyünk a szabadban, hanem azt, hogy mennyire sok feltételnek kell megfelelni, ahhoz, hogy a D-vitamin szintünk a megfelelő értéken legyen.

Te tudod mit jelent az SPF? A fizikai és kémiai fényvédelem? Ha nem, akkor kattints arra, amelyik érdekel Téged.