A mindennapi szennyezés drámai módon befolyásolja a bőr egészségét és megjelenését, ugyanis a megfelelő bőrápolás a védelemnél kezdődik.

Azért, hogy megóvd bőrödet a korai öregedéstől figyelj a rendszeres tisztításra! Ugyanis a tudósok becslése szerint az öregedés első jeleiért a környezeti tényezők a felelősek. A „rossz fiúk”-nak nevezett szabad gyökök piszkos munkát végeznek, kevésbé lesz életerős és ragyogó a bőr, ami nem kívánt változásokat okoz a bőr tónusában, irritáció lép fel és pattanások keletkeznek. Amint észreveszed az első ráncok megjelenését eltűnik a bőr ragyogása. Igen, ennek nagyon sok köze van a környezethez.

„A levegőszennyezés mind a beltéri, mind a kültéri környezet szennyeződése bármely kémiai, fizikai vagy biológiai anyaggal.”

Forrás: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A levegőszennyezés egyre növekvő probléma a világ városaiban. Azt tudnod kell, hogy ez nem csak a világ legnagyobb és legszennyezettebb nagyvárosainak lakói számára jelent problémát. Az Euractive szerint az EU polgárainak 90% -a van kitéve a legkárosabb légköri szennyező anyagoknak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megítélt szinten. A magas koncentrációjú légszennyezés sokkal nagyobb figyelmet kap az újságok címlapján, mint a hosszú távú alacsonyabb koncentrációjú légszennyezettség, pedig az utóbbi sokkal károsabb hosszútávon az egészségünkre.
A gyorsan növekvő tudományos bizonyítékok összefüggést mutatnak a levegőben lévő szennyező anyagok és a bőr rendellenességei, valamint az öregedés között is.

A levegőben lévő szennyező anyagokat az ipari tevékenységek, a közúti forgalom, a mezőgazdaság és a háztartások generálják – a fűtés és akár a főzés is hozzájárul a levegő minőségének csökkenéséhez. És itt nem csak a bőr felületén megülő ártalmatlan porra kell gondolni. Nem csak a városaik vannak veszélyben. A külvárosi területeken folytatott mezőgazdasági és gyártóipari tevékenységek is szennyező anyagokat bocsátanak ki a gépekből és a gyárakból.

A levegőszennyező anyagok közé tartoznak a nehézfémek, a gáz-halmazállapotú anyagok (szén-monoxid, kén-dioxid, nitrogén-oxidok, illékony szerves vegyületek, ózon) és a részecskék (Particulate Matter) vagy röviden PM. A PM változó méretű és összetételű szilárd és folyékony részecskék keveréke, amely képes nagyszámú szennyező anyag felszívására és szállítására, beleértve a nehézfémeket is, és a környezeti szennyezés egyik legsúlyosabb problémáját okozza.

Miért mérgezőek a levegőben lévő szennyező anyagok a bőrre?

Legelőször a légutakat és a légzőrendszert befolyásolja a levegőben lévő szennyező anyagok. Mindazonáltal, mivel az emberi test legnagyobb szerve a bőr, hiszen ő a legelső akadály a külső környezet és az emberi szervezet között. Ezért a bőrünk a legelső szerv, ami közvetlenül érintkezik a légszennyező anyagokkal. A szennyező anyagok szabad gyököket hoznak létre, amik oxidatív stresszt eredményeznek, ami által a kollagén rostok lebomlásához és a bőr gyorsabb öregedéséhez vezet . A nehézfémeket tartalmazó porrészecskékről kimutatták, hogy növelik a gyulladást elősegítő jeleket a bőrben, elindítva a gyulladásos reakciókat. A szennyezés aktiválja azokat a receptorokat, amelyek szerepet játszanak a melaninképződésben, és a bőr tónusának szabálytalanságát eredményezik, pl. a sötétebb foltok keletkezését. A szennyezőanyagoknak való kitettség megváltoztatja a bőr mikroflóráját, amely viszont hozzájárulhat a különböző bőrbetegségekhez, például pattanások kialakulásához. A nehézfémek általános egészségügyi veszélyeket is jelentenek a bioakkumuláció és a belső védekezés csökkentése miatt. A levegőszennyezésnek való kitettség korai öregedéssel, pigmentfoltok kialakulásával, bőrkiütéskel és ekcémával jár. A szennyezés súlyosbíthatja bizonyos bőrbetegségeket, például az atópiás dermatitist és a pattanásokat.

A probléma kozmetikai megközelítése olyan bőrápoló termékek helyi alkalmazását foglalja magában, amelyek olyan funkcionális összetevőket tartalmaznak, amelyek képesek ellensúlyozni a szennyezés okozta bőrkárosodásokat. Négy lehetséges kozmetikai stratégia alkalmazható a negatív környezeti hatások korlátozására.

Hogy mik is ezek a bőrápoló lépések, hatóanyagok, termékek a következő bejegyzésből kiderül.

Forrás: NBeauty magazin