Most pedig következzen az a bizonyos 4 lépés, ami nélkülözhetetlen egy városban élő ember számára. Most megtanulod, hogyan védheted meg bőrödet a mérgező légszennyező anyagoktól.

1. Tisztítás

A legelső és legegyszerűbb lépés a bőr megfelelő tisztása a mikropor, a nehézfémek és a rajta lévő vegyi anyagok eltávolítása céljából.

2. mélytisztító maszk

A szennyezés elleni hatékonyabb tisztítás elvégezhető méregtelenítő maszkokkal, amik olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek képesek felszívni vagy megkötni a szennyező anyagokat. Bizonyos összetevők kelát tulajdonságai megkötik a fémeket, ideértve a nehézfémeket is a bőr felületéről, ezáltal megakadályozva a bőrbe való bejutását, hogy ne tudjon kárt okozni. Számos antioxidánsban gazdag növényi kivonatról számoltak be kelátképző tulajdonságokkal. Az északi tó iszapja (szapropél = bomló szerves anyagban gazdag vízi üledék) magas koncentrációban huminsavakat tartalmaz, amelyek megkötik a nehézfémeket, védik a bőrt a negatív hatásaik ellen. Az erősen felszívódó tulajdonságokkal rendelkező, széles körben alkalmazott összetevők közé tartozik az aktív szén és az agyag is. A kelátképző összetevők bizonyos formái beépíthetők a készítményekbe, például a növényi kivonatok kompatibilisek lehetnek krémekkel.

3. antioxidánsban gazdag bőrápolók

A szennyezési károk helyreállításának másik módja az antioxidánsok. Az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök képződését és semlegesítik őket, ha képződtek. Erősítik a sejtek védelmét, így rugalmasabbá teszik a bőrt és ellenállnak a városi környezeti ártalmaknak, ezáltal az idő előtti öregedésnek. A növények az antioxidánsok széles skálájának forrását jelentik, és sok növényi eredetű antioxidánst ismertettek és ismertetnek a tudományos irodalomban. A rejtett módon aktív antioxidánsok között szerepel a réti palástfű (Alchemilla vulgaris) kivonat, amely in vitro (= „az üvegben” ) képes indukálni a szabad gyököket akár 90% -áig, a zöld tea kivonat és még sok másik növény is képes erre. Nem szokatlan, hogy a növényi eredetű antioxidánsok hatékonysága meghaladja a szintetikus antioxidánsokat. Például egyes fafajok (tölgyfa, szőlőmag, zöld tea) szabványosított kivonata 18-szor haladja meg az általánosan használt szintetikus antioxidáns BHT (= butil-hidroxi-toluol – erős mesterséges antioxidáns, mely a kozmetikumokban leginkább tartósítószerként használják) hatékonyságát.

4. Védelmező barrier

A negyedik megközelítése az atni-szennyezésnek az, hogy védjük meg a bőrt a környezeti tényezőktől úgy, hogy akadályokat hozunk létre. Annak elkerülése érdekében, hogy megelőzzük a korai öregedés jeleit, nagyon fontos a szennyezés – például a szén-dioxid, az ózon és a cigarettafüst – megakadályozása. Az egységes, mégis lélegző film kialakítása a bőr tetején elősegíti a szennyeződések kívül tartását. Különböző filmképző összetevők állnak rendelkezésünkre, mind természetes eredetűek (viaszok, poliszacharidok, nagy molekulatömegű hialuronsav), mind szintetikusak (például szilikonok). A kozmetikai termék formája, pl. a víz az olajban emulziók tovább hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőr barrier rétege a helyén maradjon a bőr felületén. A növények egyes aktív összetevői további molekuláris gátat bizonyíthatnak – egy szennyezett területen 30 kültéri munkavállalóval végzett kísérleti vizsgálat (15 Európában tesztelt és 15 Kínában) azt mutatta, hogy a termékben megfogalmazott hatóanyagok megakadályozták a nehézfém lerakódást a bőrön , ellentétben a placebo formulációval.

Ezen eltérő hatásmechanizmusok kombinálásával a kozmetikai készítmények készíthetnek, amelyek a lehető legtöbb szennyező anyaggal foglalkoznak. Számos szennyezés elleni termék további kombinációi hasznosak lehetnek egy hatékony kozmetikai rutin kialakításában a szennyezés által kiváltott bőrproblémákra – ideértve az öregedést, a bőr tónusának megváltozását, a pigmentációs problémákat, a pattanások, a megnövekedett érzékenységet – megelőzésére vagy csökkentésére.