Olyan, mint egy rég elfeledett rémálom, de mit tegyek, amikor visszatér? Megállapítottuk a különbségeket a tini és a felnőttkori pattanások között, és pontosan meghatározzuk azokat a szupervagány összetevőkett, amelyek harcolnak ellene.

A pattanások lehetnek a leginkább titokzatos bőrbetegségek – bár sok elmélet és ok létezik, nincs igazi bizonyíték arra, hogy egyeseknek miért alakul ki pattanása, míg másoknak sértetlen marad a bőre. A tizenévesek 95%-nál, míg a felnőttek 15%-nál fordul elő a pattanás. Bár a pattanások tartósan fennállhatnak, számos természetes összetevő bizonyítottan kezelik és megakadályozzák ezt az állapotot.

A pattanások (~ acne vulgaris) olyan bőrprobléma, amely akkor fordul elő, amikor a tüszők faggyúval és elhalt hámsejtekkel tömődnek el. Ez a krónikus, gyulladásos állapot foltokkal és pattanásokkal jár, amelyek elsősorban az arcon, a vállakon, a háton, a mellkason és a felkaron jelentkeznek. Súlyosságától függően az aknék állandó hegeket hagyhatnak a bőrön. A korai és hatékony kezelése az aknénak fontos mivel ezzel meg lehet előzni a hegesedés veszélyét . A pattanások érzelmi szorongást okozhatnak, és még az öngyilkossági kockázatot is növelheti.

Keletkezésének okai több tényezőtől is függenek. De az biztos, hogy a hormonoknak nagy szerepe van benne. Az androgén hormonok felgyorsítják az olajtermelést, de a felesleges olaj és az elhalt bőrsejtek csapdába eshetnek. Így jön létre egy komedó (~miteszer). A csapdába esett fehérjék és olajok tökéletes táplálékot jelentenek a pattanást okozó baktériumok számára, így a komedó súlyosabb gyulladásos pattanáshoz vezethet. A rossz fiú – a propionibacteria acnes (P.acnes) – mindenki bőrén él, de csak akkor, ha az olaj felhalmozódása és a nem megfelelő hámképzés ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodására. Ez váltja ki a gyulladást, a vörös vagy gennyes foltok kialakulását. A bőr változékony mikrobiómja (másnéven mikroflórája) egy másik jelentős tényező lehet a pattanások kialakulásában. Plusz a gének is szerepet játszanak, hiszen a pattanások fejlődése kódolva lehet a DNS-ben, és általában a családon belül is előfordulhat. A pattanások által érintett személyeknek két csoportja van: serdülő (<25 éves) és felnőtt (> 25 éves) kor.

Folytatása hamarosan következik.

Forrás: NBeauty magazin