Kicsit belefáradtam abba, hogy olyan emberekkel „versengjek” a social media felületein, akik csak a felszínt kapargatják, akiknek a like, a követőszám és általában az (ingyen) termékek a fontosak. Természetesen tisztelet a kivételnek. A mai világban bárki lehet bármi, bárkiből válhat szakértő tudás nélkül. Ez most egy hosszabb hangvételű írás lesz. Hálásan köszönöm, ha velem tartasz!

Miért is zavar ez engem ennyire? Mert látom azt, hogy ez mennyire ártó és káros tud lenni. Főleg az, ahogyan sokszor kommunikálnak ezeken az oldalakon, mert hát „köti az ebet a karóhoz”, még véletlenül sem lehet más a követőinek a véleménye. Ha mégis, akkor letiltja, vagy sértően, fölényesen válaszol számukra. Vagy egyszerűen olyan eljárást hirdetnek, ami nem otthonra való, hanem csakis szalonban végezhető szolgáltatásként lehet igénybe . Olyanról is tudok, hogy miután egy bőrápolási konzultáción részt vett egy hölgy, a „szakértő” a zárt körűen működő csoportjában mindennek elhordta a hölgyet, aki segítséget kért tőle. Miért is? Mert milyen termékeket használ, főleg nem a „szakember” saját márkájú, fejlesztésű termékeit.

Nem csak a szépségiparban vannak ilyenek, hanem az élet minden területén. A táplálkozási szokásokon, diétákon, edzés típusokon át, az alternatív és nyugati orvosláson keresztül mindenhol. Mindenkinek más válik be, mindenki másban hisz. Teljesen természetes, hogy azt a módszert fogja preferálni, hirdetni, ajánlani. Csak nem mindegy, hogy mindezt hogyan.

Személy szerint most a szépségiparról tudok beszélni, hiszen abban vagyok jelen. Nagyon elszomorít, hogy nem azt nézitek, hogy ki adja a tanácsot, hanem azt, hogy milyen akcióra jogosító kuponkódot tudtok felhasználni. Közben mégis a csapból is a tudatosság, a környezetvédelem folyik, mégis sokatok így választja ki a kozmetikumait, hogy melyik celeb, influencer tud nektek kedvezményt biztosítani. Ilyenkor hol van a tudatosság? Hol van a környezetvédelem?

Vagy, ami még szörnyűbb, hogy olyan skinfluencerektől (értsd bőrápolási véleményvezértől) vártok, kértek tanácsot, aki csak a saját bőrét tudja ápolni vagy még azt sem. Nekik írjátok azt, hogy „a bőrgyógyász nem tudott segíteni, de te biztosan fogsz tudni”. Hogy mi van? Ezt komolyan gondoljátok? Ugye nem? Mert ő nem fog tudni segíteni! Addig kell menni, mígnem találsz egy olyan bőrgyógyászt, inkább bőronkológust, aki tud segíteni! Tudod miért nem fog tudni neked segíteni? Mert nem látja át az összefüggéseket, hogy mi az ok okozat. Pontosan emiatt nem tudja a saját bőrét sem ápolni, hiszen csak kenegeti az általa kedvelt márkákat, ami vagy jól hat vagy nem. Ha tetszik neki az eredmény akkor ajánlani fogja a terméket, ha nem lehúzza a sárga földig. Igen, volt már rá példa, hogy egy ajándékba kapott termékeket olyan hangvételben húzta le a kedves skinfluencer, hogy tátva maradt a szám … hozzáteszem, ő kunyerálta ki a terméket … igen, jól olvastad, ebben ez volt a legszomorúbb. És Ti tőlük kértek tanácsot!

Igaz én is csak egy kozmetikus vagyok. Se nem vegyész, se nem kémikus, se nem biológus, végkép nem bőrgyógyász, kozmetológus. Valahol mindegyik, de mégsem. 10 év alatt rengeteg nővel léptem kapcsolatba, hogy a bőrét helyrehozzam, hogy otthon is jól ápolhassa, hogy ellazulhasson, elengedje magát egy kezelés alkalmával. Rengeteg életút, annál több teher, mégmélyebb traumák, előbújó testi tünetek. Vendégeimnek rettentő nehéz volt elviselni a tudatot a karantén alatt, hogy a jól megérdemelt havi egyszeri kikapcsolás, önmagunkra fordított idő nem valósulhatott meg.

Mióta a pályámon vagyok, 2010 óta, ahogy tudtam csak képeztem magam, hogy a tudásvágyamat kielégítsem. Bárcsak lenne a kozmetikusok számára még komolyabb képzések, mint amin részt tudnak venni. Régen volt egy bőrterapeuta képzés, amire sajnos már nem tudunk menni, mert megszűnt. Ezen a képzésen bőrgyógyászoktól, plasztikai sebészektől tanulhattak a szakemberek. Ez egy nagyon hiánypótló képzés volt. Mindig irigyelni fogom azokat, akik még részt vehettek rajta. Szerencsére az elmúlt években az orvosok és kozmetikusok egyre nyitottabbak egymás felé, ezért egyre több előadás érhető el. Remélem ez így is marad!

Téged arra kérlek, hogy légy körültekintő mikor szakembert, orvos választasz. Légy tudatos! Ha mégsem válik be, akihez ellátogattál, akkor keress egy másik szakembert. Addig menj, amíg meg nem találod a számodra legtökéletesebbet.