Nagyon sokat kutattam, hogy pontos képet adhassak Nektek arról, hogy mi is az a micellás víz, mert sajnos nem emlékszem arra, hogy tanultam e róla még a szakmai tanuló éveim alatt. Magáról a micellákról igen, de mint micellás vízről nem. Ezért vigyázat! Szakmai tartalom következik, érthető nyelven!

Valamiért az rémlett, hogy 2010 utánra datálható a megjelenésük. Hát nagyot tévedtem! Hiszen már a Laboratoire Bioderma 1991-ben elkezdte gyártani a kíméletes arctisztítót. Majd egy még megdöbbentőbb számra bukkantam. Ugyanis Párizsban már az 1900-as évek elején megjelent az „eau micellaire”. De miért is volt rá szükségük? A párizsi víz legendásan híres keménységéről, ami nem tesz jót a bőrnek, hiszen a bőr védőrétegét teljesen felborítja. Ez a kemény víz bőrproblémákat okoz és a már meglévő problémákat is felerősíti. Ennek a megoldására született meg a micellás víz. Tehát, a napjainkban olyan nagyon közkedvelt arctisztítók már több, mint 100 éve jelen vannak a piacon.

De miért is szeretik ennyire a nők? Mit tudhat, ami miatt ennyire népszerű?
A válasz egyszerű: Egyszerre tisztít, tonizál és hidratál.
Készítette: SuperManuHungarian


Elsőre tisztázzuk is le mik azok a micellák. Olyan molekulák, amik egyszerre rendelkeznek hidrofil (~nedvszívó, vízzel könnyen elegyedő) és hidrofób (~víztaszító, vízzel nem keveredő) résszel is.

Maguk a micellák az által jönnek létre egy vizes oldatban, hogy a molekula zsíroldékony része taszítja a vizet és ezáltal csak zsíroldékony struktúrákhoz tud kötődni. Tehát ha elég a tenzid (~felületaktív anyag, más néven: detergens) a vízben, vagyis megfelelő a koncentráció, akkor összeáll. A hidrofób rész lesz belül, a hidrofil pedig kívül. Tulajdonképpen ezt a kicsi gömböcskét hívjuk micellának, ami így már könnyedén magába tudja zárni a szennyeződéseket, az olajat és a faggyút. Ezért lesz képes a „víz” hatékonyan tisztítani.

A drogériák polcai tobzódnak a kozmetikai és natúrkozmetikai márkáktól, amik szinte mind készítenek micellás vizet. A „normál” kozmetikumok legtöbbje tartalmaz EDTA-t (~ethylenediaminetetraacetic acid vagyis etilén-diamin-tetraecetsav), ami a CosIng hivatalos funkció besorolása szerint kelátképző hatású összetevő. A kozmetikumokban a víz révén megtalálható fémionokkal, elsősorban ásványi anyagokkal képes reakcióba lépni, ami elősegíti, hogy a krém megőrizze az állagát, illatát. Enélkül az összetevők hajlamosak a víz ásványi anyagaival reakcióba lépni, nem kívánt változásokat okozva ezzel a krémben.

Habár az internetes források nem támasztják alá, de ez az anyag felerősíti a tartósítószerek káros hatásait. Kiold a bőrből olyan fontos ionokat, amik a bőr hidratációját támogatják. Ezzel pedig elősegítheti a bőr korai öregedését, különösen a szemkörnyéken.

Le kell mosni a micellás vizet?

A lemosókat célszerű eltávolítani a bőrről, hiszen ezzel is csökkentjük az irritációt. Tapasztalatom szerint a lemosáshoz tökéletes választás egy benedvesített szivacs, törölköző vagy bármilyen puha, lágy anyagú textília. Pamut vattával nekem még sosem sikerült alaposan eltávolítani a lemosót a bőrömről. Textil vattával még sosem próbáltam, de téged ez ne tartson vissza.

A micellás vizeket hivatalosan nem kell lemosni, hiszen tonizáló és hidratáló hatása is van. Viszont, mivel egy tisztító anyagról beszélünk, amit általában első lépésként sminklemosásra használunk, majd utána jön a komolyabb lemosó, ami a fizikai fényvédőt, káros anyagokat, a levegőből a bőrre tapadt szennyeződéseket, nehézfémeket távolítja el.

Ha bőrfrissítés célából alkalmazzuk jobbnak látom azt is letisztítani, hogy a hidratáló krémet ne egy tisztító anyagra kerüljön fel, hanem a tiszta arcbőrre.

MÁDARA Micellás víz

Mivel kozmetikusként a fő márkám a MÁDARA Cosmetics termékei, emiatt szeretném Veletek kicsit jobban Megismertetni a cég termékeit. Méghozzá egy kis INCI (~ összetevő) lista elemzéssel.

ÖsszetevőElemzés
Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf JuiceAloe Vera növény leveléből származó kivonat. Vízmegkötő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatása van.
Rosa Damascena (Rosa) Flower WaterDamaszkuszi rózsavíz. A CosIng szerint kozmetikumokban illatanyagnak, bőrkondícionálónak és bőrnyugtatónak használják, de ezen kívül a legtöbb forrás szerint tulajdonítanak neki még bőrfeszesítő, ránctalanító tonizáló hatást is.
Hamamelis Virginiana (Witch-hazel) Leaf WaterNagylevelű csodamogyoró kivonata. Tonikokban gyakran használt szövet összehúzó. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.
GlycerinVízmegkötő. Állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, bőrazonos (skin-identical, azaz a mi bőrünkben is megtalálható) anyag. Kivonható természetes anyagokból, de előállítható mesterségesen is. Rendkívül jó vízmegkötő, a bőrön használva képes kivonni a vizet a bőr alsó rétegeiből, növelve ezzel a bőr felszíni rétegében található vízmennyiséget. A túl sok (vagy tömény) glicerin azonban szárító hatású lehet, mivel a bőr felső rétegeiből a víz könnyen elpárolog (TEWL – Transepidermal Water Loss). Éppen ezért a glicerint (és más vízmegkötő anyagokat is) mindig más lágyító (emollient) anyagokkal kell kombinálni.
Paeonia Lactiflora (Peonia) Root ExtractA bazsarózsa gyökerében található poliszacharidok stimulálják az immunsejteket. A magas antioxidáns aktivitás megvédi a bőrsejteket a környezeti ártalmaktól és az öregedéstől. Megvédi az epidermisz sejtjeit a DNA károsodástól. Egy 20 önkéntes résztvevővel végzett, nyolc hetes klinikai vizsgálat az arc ráncainak statisztikailag jelentős csökkenésével zárult.
Benzyl AlcoholSzíntelen, vízben jól oldódó alkohol féle. Tartósítószerként használt. Nagyobb mennyiségben a bőrre szárító, irritáló hatással van.
Caprylic/Capric GlucosideBúzából, kukoricából, burgonyából és kókuszból kinyert enyhe, növényi eredetű felületaktív szer. A CosIng besorolása szerint tisztító, habképző funkciója van, illetve segíti a kozmetikumok egyenletes eloszlathatóságát is. A leggyakrabban enyhe, kímélő vagy natúr samponokban találkozhatunk az összetevővel.
Sodium PCAA bőrben természetesen is megtalálható aminosav származék. Természetes hidratáló elem (NMF –  Natural Moisterising Factor), melynek kiváló vízmegkötő képessége van.
Sodium BenzoateA benzoesav nátrium sója, melyet tartósítószerként használnak.
XylitylglucosideXylitol és glucose kombinációjaként előállított hidratáló anyag.
A xylitol-anhydroxylitol-xylitylglucoside összetevő  hármassal Aquaxyl márkanéven alálkozhatunk, mely a SEPPIC cég által szabadalmaztatott hidratáló komplex
PropanediolEgy viszonylag új, szerkezetileg a propylene glycolhoz hasonló glikol féle, melyet oldószerként, emulgeáló és hidratáló tulajdonságai miatt használnak. Különlegessége, hogy más glikoloktól eltérően nem petrolkémiai származék, hanem növényi alapanyagból előállított, Ecocert által is jóváhagyott természetes összetevő.
AnhydroxylitolCukor féle, melyet hidratáló anyagkénet használnak a kozmetikumokban.
Potassium SorbateÉlelmiszerekben (E202) és kozmetikumokban egyaránt használt tartósítószer. Önmagában viszonylag gyenge a baktériumok elleni hatása, így szinte mindig más tartósítószerekkel kombinálva használják.
Lactic AcidTejsav, mely előállítható a tejből, bár a kozmetikumokban leginkább mesterségesen előállított verziót használnak. Az AHA-savak csoportjába tartozik, a bőr legfelső rétegére hámlasztó hatása van. Mint kémiai hámlasztó, a glikolsav után a második legtöbbet kutatott AHA, annál valamivel gyengédebb és valamivel nagyobb molekulaméretű összetevő. Hámlasztó tulajdonsága mellett a tejsav remek hidratáló is.
XylitolSok gyümölcs és növény rostjában előforduló cukorpótló (ugyanolyan édes mint a cukor, de kisebb az energia tartalma). A kozmetikai iparban vízmegkötő, bőrjavító tulajdonságai miatt használják.
AromaÍz- és illatanyag keverék, EWG szerint a Fragrance / Parfum összetevő szinonímája.
Sodium HyaluronateA hialuronsav só formája, mely a bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem (NMF – natural moisturizing factor). A lipidekkel együtt az NMF-ek segítenek megőrizni a bőr víztartalmát, feszességét. Ha csökken a bőr NMF- és lipidtartalma, az a bőr hámlását, kellemetlen feszülését és finom ráncokat eredményez. A kozmetikumokban alkalmazva a sodium hyaluronate képes vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi.
Phragmites Communis ExtractKözönséges nád kivonat. Koreában ezt a növényt sokféleképpen használják. Beszámoltak róla, hogy a közönséges nádből β-szitoszterint és ρ-fahéjsavat izoláltak. A közönséges nád rizómájának fitokémiai vizsgálata két fenolvegyület és két lignán izolálását eredményezett. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a növény kivonata hatékony bőrfehérítő szerkényt működik B16F10 melanoma sejtekben. Közben a fenalsavak és a lignánok elnyomják a triozinreaktivitást és a melanin termelést. (Forrás: naturalsolution.co.kr.)
Poria Cocos ExtractGomba kivonat
RhamnoseEgy a természetben előforduló dezoxicukor.  Krém összetevőként vízmegkötő, hidratáló és maszkoló (masking, nem szükséges anyagok semlegesítése) tulajdonsága van. 
A L’Oreál egyik kedvelt anti-aging hatóanyaga. Szabadalmuk szerint öregedésgátló tulajdonsággal is bír, aminek alátámasztására a Beautybrains  egy ígéretes in-vitro (kémcsőben végzett) és in-vivo (embereken végzett) tesztet is talált, bár mindegyiket maga a L’Oreál végezte (és 5%-os Rhamnose tartalommal, vagyis az összetevőnek olyankor az első néhány összetevő között kell lennie).
GlucoseCukor (sima répacukor). A bőrön alkalmazva vízmegkötő, hidratáló hatása van.
Glucuronic AcidGlükuronsav

Források:

Wikipedia
Naturalskin
Adri Kozmetika
Herbsgarden natúrkozmetikum